Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Gruvbolaget Terrafame omsatte 218 mn euro 2017

 Under räkenskapsårets fjärde kvartal producerade Terrafame - gruvan 5840 ton nickel och 13772 ton zink. Foto: Terrafame
Under räkenskapsårets fjärde kvartal producerade Terrafame - gruvan 5840 ton nickel och 13772 ton zink. Foto: Terrafame
Publicerad av
Markku Björkman - 25 jan 2018

Terrafames gruva i Sotkamo hade ett mödosamt år förra räkenskapsåret, som slutade med minusresultat, men tron på företagets framtid är ljus, skriver Helsingfors-tidningen HBL.

Hela årets resultat landar på en förlust om 6,4 miljoner euro. Föregående år var förlusten 134,4 miljoner. Terrafames vd beskriver året som i huvudsak bra, och lyfter speciellt upp det fjärde kvartalet.

– På det stora hela var 2017 ett bra år, och jag är nöjd med det vi åstadkommit. Vi har utvecklat vår verksamhet och lyckats höja vår produktion. Omsättningen mer än fördubblades, säger Joni Lukkaroinen, vd till HBL.

Omsättningen under det fjärde kvartalet, oktober-december, var 66,4 miljoner då det ett år tidigare var 47,6 miljoner. Resultatet för det fjärde kvartalet 2017 landade på 10,9 miljoner.

Hela räkenskapsårets omsättning uppgick till 218,8 miljoner, en rejäl ökning jämfört med förra årets 101,0 miljoner. Gruvbolaget kommer nu att satsa på mera utvecklingsprojekt och på en bättre lönsamhet.

– Under det första halvåret i år kommer vi att köra igång processen med kemikalietillverkning för batteriindustrin och vi förbereder investeringsbeslut. Vi undersöker också möjligheterna att ta till vara sällsynta jordmetaller och uran.

Terrafame producerar nickel, zink och kobolt för metallindustrin i gruvan i Sotkamo. Gruvan köptes av Talvivaaras konkursbo 2015 och man har sedan dess fokuserat på att få gruvan miljömässigt hållbar. Finska staten är största ägaren i Terrafame och äger 71,2 procent av aktierna.

Källa: Hufvudstadsbladet

 

Annons