Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jan, 21 2019
Senaste Nytt

Alelion bygger Sveriges största storkaliga litiumjonbatterifabrik

Foto: Alelion
Foto: Alelion
Publicerad av
Simon Matthis - 31 jan 2018

Alelion Energy Systems har beslutat att bygga en fabrik i Göteborg för produktion av litiumjon-batterier för användning i bland annat industrifordon. Fabriken beräknas stå klar under 2018 och blir den första i sitt slag i Sverige, enligt Alelion.

– Vi har utvecklat och levererat litiumjonbatterier i mer än tio år och sett hur marknaden för de här produkterna mognat i takt med det stadigt ökande intresset för elektrifiering och hållbara energilösningar, säger Alelion Energy Systems vd Daniel Troedsson i ett pressmeddelande.

– Med en egen produktionsanläggning får vi helt andra förutsättningar att lönsamt ta till vara på de kommersiella möjligheterna hos litimjonteknologin.

Fabriken kommer att byggas på Volvoområdet i Torslanda på Hisingen och får initialt en teknisk produktionskapacitet på knappt 500 MWh per år. Produktionslinan kommer att ha en hög grad av automatisering men ändå tillåta helt kundanpassad produktion till följd av att den nya generationen batterier bygger på moduler. Inledningsvis beräknas ett 20-tal personer behöva nyanställas.

Litiumjonteknologin är idag den dominerande batteriteknologin vid elektrifiering av fordon som bilar och bussar.

Annons