Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, mar, 18 2019
Senaste Nytt

Linde: Krävs motåtgärder mot USA:s tullar

Evan Vucci/AP/TT: USA:s president Donald Trump.
Evan Vucci/AP/TT: USA:s president Donald Trump.
Publicerad av
TT - 01 mar 2018

Vid ett möte med företrädare för den amerikanska stålindustrin sade Trump att han nästa vecka ska godkänna en tullavgift på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium som importeras.

Under mötet sade Trump även att amerikanska företag behandlats orättvist av andra länder under flera decennier och han lovade att återuppbygga den amerikanska stål- och aluminiumindustrin, rapporterar AFP och Reuters.

Slå mot USA:s intressen

Vi beklagar Trumps beslut djupt. Alla förlorar på den här typen av skyddsåtgärder, och det gör även USA, säger Ann Linde till TT.

Hon anser att EU nu måste reagera.

Vi kan inte passivt i EU se på när USA inför sådana kraftiga tullar. Enligt regelverket i WTO har man rätt att vidta motåtgärder och det är det vi måste diskutera inom EU, vilken typ av motåtgärder som vi ska sätta in.

Det handlar framför allt om två typer, enligt ministern:

Det ena kan gälla motåtgärder på andra varor från USA, som slår mot USA:s intressen.

Linde pekar också på att Sverige kan tvingas införa skyddsåtgärder för vår egen ståltillverkning för att skydda landet mot stål som skulle ha sålts till USA men i stället hamnar på den europeiska marknaden och driver ner priserna i Europa.

Risk för prispress

Den svenska stålindustrin sysselsätter tiotusentals personer och från branschen följer man situationen med oro.

Risken är ju stor att vi får en ytterligare ström av stål in i Europa. Det är ju asiatiskt stål, företrädesvis kinesiskt, till låga priser och med statligt stöd i botten. Det finns en risk för prispress, säger Bo-Erik Pers, vd för den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret, till TT.

Även Pers efterlyser att EU-kommissionen ska vidta åtgärder.

Jag hoppas verkligen att man från kommissionens sida svarar och agerar snabbt, säger Bo-Erik Pers.

EU lovar motåtgärder

Den tyska stålindustrin reagerar också starkt efter Trumps besked. Branschorganisationens ordförande Hans Jürgen Kerkhoff säger att importtullarna är ett brott mot Världshandelsorganisationen WTO:s regelverk, skriver Reuters.

Den kanadensiske handelsministern Francois-Philippe Champagne kallar de aviserade amerikanska avgifterna för "oacceptabla".

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker beklagar Trumps beslut och lovar att EU inom några dagar kommer med ett förslag om motåtgärder.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström säger i ett uttalande att de steg som USA tar kommer att "ha en negativ inverkan på de transatlantiska relationerna" och att ensidiga åtgärder inte kommer att lösa problemen med en global överkapacitet i stål- och aluminumtillverkningen.

Efter beskedet från Trump steg aktiekursen kraftigt för flera amerikanska stålbolag.

Annons