Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, dec, 14 2018
Senaste Nytt

Nytt skannerinstrument för grundämnesanalys snart i serietillverkning

Foto: Elpro
Foto: Elpro
Publicerad av
Simon Matthis - 02 mar 2018

Nyligen tecknade Elpro ett treårsavtal med det Göteborgsbaserade bolaget Minalyze AB för att utveckla, tillverka och leverera företagets komplexa scannerinstrument Minalyzer CS. Det är ett instrument avsett för grundämnesanalys av borrkärnor för gruvindustrin, något som enligt Elpro håller på att revolutionera hela gruv- och projekteringsindustrin i grunden.

Elpros del i processen är att bidra till utvecklingen av instrumentet med experthjälp i både konstruktions- och byggnationsfasen.

– Vi ansvarar inte bara för styrningen utan för tillverkningen av hela produkten. Extra kul är att lokala plåtproducenter bistår med leverans av komponenter, säger Elpros VD Eivind Ottoson i ett pressmeddelande.

Minalyzes affärsidé går ut på att utveckla instrument för snabba och pålitliga analyser. Instrumentet levererar bland annat kemiska analyser med högupplösning och 3D-modeller av proverna. När det gäller grundämnen tar man traditionellt prov från borrkärnan och mal ner till pulver, som sedan analyseras. Minalyze använder istället en icke förstörande metod och analyserar hela borrkärnan med ett mobilt instrument. Detta gör att man kan få ett resultat redan vid provborrningen.

Med Minalyzer CS har bolaget nu utvecklat ett instrument särskilt anpassat för den australiensiska gruvmarknaden.

Samarbetet med Elpro i Alingsås har pågått i drygt ett år med specialtillverkning av en så kallad nollserie för test. Totalt handlar det om fyra maskiner. Testerna har fallit väl ut, varför tanken nu är att börja serietillverka instrumenten.

Annons