Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, dec, 14 2018
Senaste Nytt

Kemi Mine firade 50 miljoner ton malmproduktion

Kemi-gruvans årliga kapacitet är 2,7 miljoner ton och med sin produktionsstorlek är den största underjordiska gruvan i Finland. Foto: Outokumpu
Kemi-gruvans årliga kapacitet är 2,7 miljoner ton och med sin produktionsstorlek är den största underjordiska gruvan i Finland. Foto: Outokumpu
Publicerad av
Markku Björkman - 06 mar 2018

Den enda kromgruvan inom Europeiska unionen har nu nått den överraskande prestationen på 50 miljoner ton producerad malm.

De första 30 miljoner ton malm grävdes upp från öppen grusgruva, som grundades i slutet av 1960-talet. Sedan 2003 har Outokumpu Kemi Mine arbetat under jorden, och cirka 20 miljoner ton malm har hittills producerats under jorden.

I slutet av år 2017 startade Outokumpu ett 4,5-årigt program som syftar till att fördjupa gruvan. Genom DeepMine-programmet kommer Kemi Mines underjordiska gruvverksamhet att fördjupa sig från nuvarande djup på 500 meter till en ny huvudnivå på nästan 1 kilometer i början av 2020-talet.

DeepMine-programmet fortsatte vidare till genomförandefasen i slutet av 2017: byggnadsfasen började med jordschaktning i det området där det nya lyfttornet kommer att byggas. Borrningarna och utgrävningarna i samband med hissaxelkonstruktionen kommer att startas i mars 2018.

Enligt Kemi-gruvans VD Jyrki Salmi har malmbrytningen på det nuvarande produktionsdjupet över 500-nivån nu nått ett stadium där företaget måste förflytta malmproduktionen djupare under jorden.

- Således har vi påbörjat arbetet med att förbereda detta också i praktiken så att vi kan fortsätta malmproduktionen vid nuvarande årlig volym på 2,7 miljoner ton, sade Salmi.

 På tusenmetersnivån i Deep Mine-området kommer Outokumpu att bygga en ny malmhanteringslinje med krossar, transportörer och lagertorn, en ny hissaxel från ytan och framför allt en ny huvudplattform tillsammans med underhållsfaciliteter och lager samt annan infrastruktur som krävs för produktion. Synliga konstruktioner ovanför marken inkluderar hissystemets nya huvudtorn, bredvid det aktuella lyfttornet.

Källa: Outokumpu

 

 

 

Annons