Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, mar, 25 2019
Senaste Nytt

Trump står fast vid sitt tullbeslut

Susan Walsh /AP/TT: USA:s president Donald Trump håller upp det undertecknade beslutet om nya tullar på stål och aluminium. Han är omgiven av inbjudna branscharbetare.
Susan Walsh /AP/TT: USA:s president Donald Trump håller upp det undertecknade beslutet om nya tullar på stål och aluminium. Han är omgiven av inbjudna branscharbetare.
Evan Vucci/AP/TT: USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
Evan Vucci/AP/TT: USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 08 mar 2018

I dag skyddar jag USA:s nationella intressen, sade Trump och bekräftade att ståltullarna som tidigare sagts blir 25 procent och aluminiumtullarna 10 procent.

Trump sade att han i 25 år har talat om att andra länders agerande fått de amerikanska industristäderna att rosta bort.

Men politikerna gjorde ingenting åt det.

Vi ska kapa underskotten (i handeln) på ett sätt eller ett annat, fortsatte han.

Mexiko och Kanada

Trump klargjorde också att både ekonomiska och militära åtaganden kommer att vägas in när det gäller hur många andra länder ska behandlas i fråga om tullarna.

Vi subventionerar många rika länder med vår militär, sade Trump.

Några timmar tidigare hade han redogjort för innehållet i tullbeslutet under ett regeringssammanträde som direktsändes av bland andra nyhetsbyrån Reuters.

Då förklarade han att Mexiko och Kanada kan slippa tullarna om USA får till ett nytt frihandelsavtal inom ramen av Nafta.

Uppgiften bekräftades av Trump i samband med undertecknandet. Men han underströk noga vikten av ett nytt Nafta-avtal:

Annars får även dessa båda länder betala. Men jag har en känsla att vi kommer att göra en uppgörelse om Nafta.

Även Australien kan skonas, sade Trump under regeringssammanträdet.

Vi har ett mycket nära samarbete med Australien, vi har ett handelsöverskott med Australien, fantastiskt land, partner sedan lång tillbaka och vi kommer att göra någonting med dem. Vi kommer göra något med vissa andra länder,

"Han lever fortfarande"

Tonen var inte lika välvillig mot EU:s största ekonomi Tyskland. Tvärtom pekade USA:s president ut Tyskland som ett land "som utnyttjat" USA.

Vi har vissa vänner och vi har vissa fiender, av vilka vi har utnyttjats enormt både handelsmässigt och militär.

Om man tittar på Nato, som Tyskland betalar 1 procent till och vi betalar 4,2 procent till, utifrån mycket större BNP – det är inte rättvist. Så vi betraktar handel på samma sätt som vi betraktar militären, och i viss utsträckning går de hand i hand,

Efter Trumps korta anförande inför undertecknandet bjöds de besökande stålarbetarna fram till podiet för att berätta hur de drabbats av den utländska konkurrensen med importerat stål.

En man berättade om sin far som var stålarbetare och förlorat jobbet på 1980-talet på grund av att billigare utländskt stål importerades. Mannen beskrev hur uppslitande det hade varit att se sin far knäckas av situationen.

Din far sitter säkert däruppe och är väldigt stolt över dig nu , sade Trump tröstande när mannen avslutat sin historia.

Men.... han lever fortfarande, svarade mannen.

 

 

Annons