Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, mar, 19 2019
Senaste Nytt

SSAB vill förhandla fram svenskt undantag för ståltullar

Foto: SSAB
Foto: SSAB
Publicerad av
Simon Matthis - 12 mar 2018

USA:s beslut att införa ståltullar på 25 procent påverkar SSAB negativt. Koncernens vd och koncernchef, Martin Lindqvist, kommenterar beslutet i ett pressmeddelande.

“Vår amerikanska division har en kapacitet på 2,4 miljoner ton stål i våra verk i Iowa och Alabama. Dessa volymer omfattas inte av den nu beslutade tullsatsen.

Vid sidan av de lokalt producerade volymerna så exporterar SSAB vissa höghållfasta specialprodukter från Finland och Sverige till USA för att komplettera erbjudandet. Under 2017 utgjorde denna export totalt cirka 250 000 ton. Vi kommer tillsammans med våra kunder att analysera och diskutera hur vi bäst går vidare efter gårdagens beslut om ståltullar.

Vår nordiska export handlas rättvist och i enlighet med etablerade internationella handelsregler. Vi kommer därför att föra en dialog med amerikanska myndigheter och förespråka undantag för Sverige och Finland för att bevara goda handelsförhållandena mellan länderna.

Om ett undantag inte beviljas, kommer vi att fortsätta utvärdera alla aspekter av vår amerikanska affär - från prissättning och investeringar till logistik och produktion för att säkerställa att SSAB är lönsamt och bäst rustat för framtida tillväxt.”

Annons