Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, mar, 18 2019
Senaste Nytt

Friande Boliden-dom överklagas

Johanna Norin/TT: Friande dom mot Boliden överklagas. Arkivbild.
Johanna Norin/TT: Friande dom mot Boliden överklagas. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 03 apr 2018

Det farliga avfallet exporterades från Västerbotten till byn Arica i Chile och det chilenska bolaget Promel. Bolaget skulle ta hand om slammet, något som senare aldrig gjordes och efter ett tag gick Promel i konkurs. Slammet som blev kvar innehöll arsenik, bli och kvicksilver och dumpades i stora högar i utkanten av samhället. Enligt stämningen gjorde det giftiga avfallet mängder av människor i området sjuka.

Visserligen kom Skellefteå tingsrätt fram till att Boliden agerat vårdslöst, men domstolen fann det inte tillräckligt bevisat att slammet gjorde de berörda sjuka. Bland annat var arsenikhalterna i provtagningarna av de drabbade för låga.

Men nu kommer alltså hovrätten att pröva fallet på nytt. De drabbade har krävt 100 000 kronor var.

I tingsrätten tilldömdes även det svenska kommanditbolaget Arica Victims, som formellt är det processförande bolaget med chilenare som huvudmän, att betala rättegångskostnaderna på nästan 36 miljoner kronor. I efterspelet till domen väcktes frågetecken om vem som ska betala. I det svenska processbolaget finns inga pengar, sade advokaten Johan Öberg till TT då.

Annons