Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, mar, 18 2019
Senaste Nytt

Havsbotten utanför Japan rik på sällsynta jordartsmetaller

Ön Minamitorishima.
Ön Minamitorishima.
Publicerad av
Simon Matthis - 16 apr 2018

Japanska forskare har analyserat prover från havsbotten som visar att det finns enorma mängder sällsynta jordartsmetaller utanför ön Minamitorishima i Stilla havet, som ligger i Japans ekonomiska zon.

Upptäckten gjordes först 2013 och analyser bekräftar nu att det kan finnas upp 16 miljoner ton sällsynta jordartsmetaller på fyndplatsen, enligt en artikel publicerad i tidskriften Scientific Reports. Vilket skulle för att försörja den globala efterfrågan på vissa av dessa metaller fler hundra år.

Forskarna analyserade prover av slam som tagits på mer än 5 000 meters djup och extrapolerade mängden utvinningsbara mineraler från dem.

De uppskattade mängderna dysprosium, ett grundämne som användes i till exempel permanentmagneter, skulle räcka till den globala förbrukningen i 730 år, medan yttriumresurserna, som används vid tillverkning av lasrar, skulle kunna tillgodose världens behov i 780 år. Man har också hittat stora mängder europium och terbium.

Sällsynta jordartsmetaller efterfrågas alltmer i dag då de behövs i tillverkningen av många högteknologiska produkter, alltifrån vindkraftverk till smarta telefoner och elmotorer.

 

Annons