Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, mar, 19 2019
Senaste Nytt

Bästsäljande hårdmetallssort belönas med Wilhelm Haglund-medaljen

Pristagarna Emmanuelle Göthelid, Karin Andersson, Marie Pettersson och Björn Ericsson tillsammans med Björn Rosengren, vd och koncernchef, Sandvik AB. Foto: Sandvik
Pristagarna Emmanuelle Göthelid, Karin Andersson, Marie Pettersson och Björn Ericsson tillsammans med Björn Rosengren, vd och koncernchef, Sandvik AB. Foto: Sandvik
Publicerad av
Simon Matthis - 04 maj 2018

Utvecklingen av en hårdmetallssort för frässkär som ger kunden bättre skärlivslängd och en säkrare produkt ledde till att Karin Andersson, Björn Ericsson, Emmanuelle Göthelid och Marie Pettersson från Sandvik Coromant tilldelades ”Wilhelm Haglund-medaljen till årets produktutvecklare” 2018. Medaljen delades ut i anslutning till Sandviks årsstämma 2018.

– Det är en oerhört stor ära för oss. Inga ord kan beskriva känslan av att vara utvald till vinnare av årets Wilhelm Haglund-medalj men overklighet och stolthet ligger närmast till hands, med tanke på vilken hög nivå de andra nominerade produkterna har, säger Emmanuelle Göthelid i ett pressmeddelande.

Den hårdmetallssort som gjorde att Emmanuelle Göthelid och hennes kollegor tog hem medaljen heter GC1130, är utvecklad för fräsning i stål och belagd med PVD-teknik (Physical Vapour Deposition).

– Innovation och ständig produktutveckling är helt avgörande för vår fortsatta framgång. Att GC1130 är på väg att bli den bäst säljande hårdmetallssorten i Sandvik Coromants produktfamilj för fräsar är ett påtagligt exempel på kopplingen mellan investeringar i innovation och affärsnytta, säger Sandviks vd och koncernchef Björn Rosengren.

Till GC1130 användes en finkornig hårdmetall med högt krominnehåll tillsammans med ett skikt tillverkat med Zertivo™, Sandviks unika produktionsteknologi för PVD-sorter. Denna teknologi möjliggör ökad kontroll över tillverkningsprocessen, som då är noga anpassad efter de sortspecifika kraven. Resultatet blev en säkrare produkt med längre skärlivslängd, för ökad kundnytta.

– Detta erkännande lyfter fram vikten av material- och processutveckling tillsammans med systematiskt arbete inom sortutveckling för framgång inom skärande bearbetning, säger Emmanuelle Göthelid.

Utmärkelsen "Wilhelm Haglund-medaljen till årets produktutvecklare" har delats ut sedan 1986 och har fått sitt namn efter bruksdisponenten Wilhelm Haglund.

Utmärkelsen omfattar en medalj i 18 karat guld, samt en studieresa och ett diplom.  

 

Annons