Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, mar, 19 2019
Senaste Nytt

Rekordtungt godståg lastat med stål

Foto: SSAB
Foto: SSAB
Publicerad av
Simon Matthis - 07 maj 2018

Finlands till massan största godståg började på valborgsmässoafton regelbundet trafikera sträckan Brahestad–Tavastehus. Det handlar om ett megatåg som väger 5 200 ton och transporterar stålrullar från Brahestad till Tavastehus. Hittills har transporten av coils gjorts med två tåg om dagen. Nu sköts transporten med ett enda tåg.

SSAB och VR Transpoint har skapat en ny verksamhetsmodell som sägs vara mycket effektiv för transporter mellan anläggningarna. Hittills har stålrullar transporterats med två tåg om dagen från Brahestad till Tavastehus. I fortsättningen transporteras samma mängd med ett enda stort tåg, ett så kallat Megatåg.

Megatåget väger hela 5 200 ton med last. Det rekordstora tåget för inhemsk trafik kan transportera hela 3 800 ton stål åt gången, vilket är över 50 procent mer än tidigare.

Tåget har 52 vagnar, och längden med lok är 690 meter. Megatåget kommer årligen att transportera över en miljon ton.

-Större tåg ger effektivare transporter. Vi kan transportera mer gods med färre tåg. Förutom optimerad resursanvändning ger det även miljöfördelar i och med att utsläppen från trafiken minskar. Effekterna märks på hela transportsystemet, berättar Tero Kosonen, försäljnings- och marknadsföringsdirektör på VR Transport, i ett pressmeddelande.

Annons