Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, mar, 19 2019
Senaste Nytt

Banbrytande metod för utvinning av ädelmetaller

Foto: Woelen/Wikimedia Commons
Foto: Woelen/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 12 jun 2018

Forskare vid Universitetet i Notre Dame, USA, har hittat en ny typ av molekyler vars form och storlek gör det möjligt att fånga in ädelmetalljoner.

I en studie publicerad i Journal of the American Chemical Society förklarar forskarna att den metod som de utvecklat omvandlar guldhaltig malm till klorguldsyra (HAuCl4) och extraherar den med ett industriellt lösningsmedel. Molekylerna kan selektivt separera guldet från lösningsmedlet utan användning av vattenseparationsprocesser.

– Våra nyutvecklade molekyler kan eliminera behovet av vattenseparation och underlättar återvinning av lösningsmedel i denna alternativa gruvbrytningsprocess, säger studiens seniorförfattare Bradley D. Smith, professor i kemi och biokemi vid Notre Dames universitet, i ett pressmeddelande.

– För närvarande bygger det mesta av världens guldbrytning på en 125-årig metod som behandlar guldhaltig malm med stora mängder giftig natriumcyanid, vilket är extremt farligt för gruvarbetare och kan orsaka miljöproblem.

Enligt artikelförfattarna har den nya processen mindre miljöpåverkan och förutom guld kan den användas för att utvinna platina och palladium.

Enligt forskarna kan tekniken också användas i så kallade "urban mining" -processer, då man till exempel avlägsnar ädelmetaller från avloppsvatten.

Annons