Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, mar, 19 2019
Senaste Nytt

Minister invigningstalade på Euro Mine Expo

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg på plats i Skellefteå Kraft Arena, som inhyser den internationella gruvkongressen Euro Mine Expo. Foto: Christer Wiik
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg på plats i Skellefteå Kraft Arena, som inhyser den internationella gruvkongressen Euro Mine Expo. Foto: Christer Wiik
Publicerad av
Christer Wiik - 13 jun 2018

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg var en av invigningstalarna på den internationella branschkongressen Euro Mine Expo som äger rum i Skellefteå den 12-14 juni.

Den svenska regeringen har tidigare pekat ut gruvnäringen som en viktig näring i omställningen till ett hållbart och fossilfritt samhälle. Det beror bland annat på att solceller och batterier till elbilar kräver stora mängder metaller och mineraler som är ovanliga, inte minst i Europa.

Just batterier var något som det s-märkte statsrådet också tog fasta på. Dels menar han att batterier är en viktig energikälla för att uppnå Sverige höga ambitioner när det gäller koldioxidutsläpp. Bland annat ska utsläppen från kollektivtrafik minska till 2030 med 70 procent. Det kommer, enligt Damberg, inte att vara möjligt utan elektrifiering.

I batterifrågan fanns det också en högaktuell koppling till Euro Mine Expos värdstad, eftersom det är just i Skellefteå som Northvolt tänker placera vad som kan bli Europas största fabrik för produktion av lithium-ionbatterier
Fabriken väntas innebära uppemot 2000-2500 arbetstillfällen och kommer att innebära lokal och regional utveckling inom flera områden.
Enligt Damberg är Northvolts batterifabrik ett bra exempel på en ny, hållbar omvandling i ekonomin som kommer att vara beroende av mineraler och metaller.
Damberg fortsatte att tala om Västerbottenregionen och om dess rikedom på naturresurser.
– Vi befinner oss i området av en av de rikaste mineralfyndigheterna i världen. Gruvindustrin i området, inte minst representerade av Boliden, är en av de mest konkurrensutsatta branscherna i världen, det här är ett av de mest hållbara områdena av gruvbranschen i världen men gruvnäringen är också en de mest innovativa branscherna i Sverige, säger Mikael Damberg.

Damberg betonade också vikten av att myndigheternas handläggning av frågor som berör gruvdrift förbättras och att regeringen nu vill snabba på tillståndsprövningen för nya gruvor. En utredning i frågan ska vara klar i slutet av september, enligt Damberg.

Annons