Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, feb, 16 2019
Senaste Nytt

Vinnarna och förlorarna bland metaller

Foto: W. Oelen/Wikimedia Commons
Foto: W. Oelen/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 26 jun 2018

Konsult- och revisionsföretaget Deloitte har just släppt en rapport kring de 10 viktigaste trenderna som formar framtidens gruvindustri. Rapporten ger också råd om vilka metaller man ska investera i respektive sälja sina tillgångar av.

Det är inga överraskande slutsatser som dras. Elbilstrenden driver upp efterfrågan på litium, där efterfrågan väntas fördubblas eller tredubblas fram till 2030.

Samma drivkraft ligger bakom en förväntad ökad efterfrågan på grafit, även om den inte är lika stor som den för litium, främst på grund av förändringar av Kinas miljölagstiftning.

Koboltefterfrågan har som bekant vuxit explosionsartat de senaste åren och den trenden verkar bestå.

Nickelpriset nådde sin högsta nivå på tre år i april i år. Ökningen förklaras av att stora mängder nickel behövs i elbilarnas batterier. För tillverkning av elbilar går det också åt stora mängder koppar och kopparefterfrågan hålls också uppe av den växande marknaden för solenergi.

Förlorarna i rapportens genomgång är kol och järnmalm, där efterfrågan förväntas minska. För järnmalms del handlar det om ökad återvinning av metallskrot. Det är också ökade miljöhänsyn som antas ge nedgångar på både järnmalms- och kolmarknaderna.  

Annons