Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, feb, 17 2019
Senaste Nytt

Svemin: ”Naturvårdsverkets fem-i-tolv-agerande anmärkningsvärt”

Foto: Svemin
Foto: Svemin
Publicerad av
Simon Matthis - 27 jun 2018

För åtta år sen fick gruvan utanför Pajala miljötillstånd för verksamheten. Nu, tre veckor före återstarten, driver Naturvårdsverket på för att tillståndet ska dras tillbaka.

– Det här fem-i-tolv-agerandet är klart anmärkningsvärt, säger Per Ahl, vd på Svemin.

Över 150 personer har redan rekryterats och ytterligare 150 planeras till hösten. Den 18 juli startar produktionen i det som en gång var Northland Resources gruva.

Kaunis Iron har meddelat man avser att lämna in en ny ansökan om miljötillstånd under nästa år och att man fram till dess kommer att bedriva verksamheten enligt gällande tillstånd. Något som Länsstyrelsen i Norrbotten också gett klartecken till. Arbetet med den nya tillståndsansökan har redan inletts och samråd med länsstyrelsen är inbokat.

Naturvårdsverket vill ändå stoppa den planerade återstarten. På tisdagen kom beskedet att de ansöker om att det gällande miljötillståndet ska återkallas.

– Naturvårdsverkets agerande framstår som uppenbart nonchalant i förhållande till förutsättningarna för att bedriva gruvdrift på ett seriöst sätt, säger Per Ahl.

– Det är ett underbetyg för Naturvårdsverket att ansöka om återkallelse i ett så sent skede som nu.

Oförutsägbara och ineffektiva tillståndsprocesser har länge varit ett gissel för gruvbranschen enligt Svemin.

– Det är bra med hårda miljökrav på gruvverksamheter, det vill vi ha. Men det här är återigen ett tydligt exempel på hur myndigheter inte verkar för en ändamålsenlig ärendehantering, säger Per Ahl. Såvitt jag vet har det inte framkommit några omständigheter som inte varit kända för myndigheterna sedan lång tid som skulle kunna motivera tidpunkten för Naturvårdsverkets agerande.

 

 

Annons