Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, feb, 16 2019
Senaste Nytt

Långa fängelsestraff för turkiska gruvchefer

Räddningsarbetare för ut skadade. Foto: Mustafa Karaman/Wikimedia Commons
Räddningsarbetare för ut skadade. Foto: Mustafa Karaman/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 18 jul 2018

Det juridiska efterspelet till den värsta gruvolyckan hittills under det här seklet har fått en slutpunkt. I kolgruvan Soma i sydvästra Turkiet omkom 301 personer i maj 2014 i samband med en explosion och efterföljande bränder. Gruvarbetarna dog efter att ha inandats kolmoxidgas som spreds genom den underjordiska gruvan orsakad av bränderna. Omkring 160 människor räddade sig ur gruvan med allvarliga skador.

Gruvolyckan - den värsta sett till antal omkomna globalt sett under 2000-talet - utlöste massprotester i Turkiet över usla arbetssäkerhetsförhållanden i gruvor. Haverirapporter från gruvan visar att kolrester legat och pyrt i flera dagar innan katastrofen och släppt ut giftiga gaser.

Nu har domen för de ansvariga för gruvolyckan fallit, och den blir hård. För gruvans generaldirektör, Ramazan Dogru, blir straffet 22 år och sex månaders fängelse, enligt den statliga nyhetsbyrån Anadolu Agency. Totalt fem toppchefer döms till fängelsestraff mellan 15 och 22 års fängelse. Enligt nyhetsbyrån är straffen betydligt lindrigare än vad åklagare begärde när rättsprocessen inleddes 2015 och flera av de åtalade var misstänkta för ”dödande med sannolikt uppsåt”.

Annons