Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, feb, 16 2019
Senaste Nytt

Fennoscandian Resources vill bryta grafit i östra Finland

Grafit används till stor del som eldfast material och smörjmedel inom industrier och är viktig vid tillverkning av stål. Foto: Wikipedia, kredit: US Government
Grafit används till stor del som eldfast material och smörjmedel inom industrier och är viktig vid tillverkning av stål. Foto: Wikipedia, kredit: US Government
Publicerad av
Markku Björkman - 31 jul 2018

Fennoscandian Resources, ett nordiskt bolag med brittiska ägare, vill bygga en gruva i Heinävesi, i östra Finland, för att bryta grafit, skriver Svenska Yle. 

Invånarna i regionen firade inte, precis. Den ekonomiska, ekologiska och PR-mässiga katastrofen i Talvivaara lever friskt kvar i minnet – delvis på grund av att skandalen fortsättningsvis pågår, fem år efter att utsläppen först upptäcktes.

Folk är mest oroliga för vad som händer med en Finlands största sjöar, Saimen om en gruvolycka sker i området.

Bland annat riksdagsledamot Kaj Turunen (Saml) och Europaparlamentariker Pekka Sarvamaa (Saml) har uttryckt motstånd mot gruvplanerna i Heinävesi. Sarvamaa uppmanade invånarna i trakten att "stå upp mot" globala aktörer.

Men problemen i Talvivaara kanske inte var så stora som vissa kretsar tror. Finländska gruvbranschen representerades av Kaivosteollisuus vd Pekka Suomela, som tycker att Finland och branschen har lärt sig så mycket av fadäserna i Talvivaara att det inte längre kommer på fråga att en ny gruvkatastrof skulle inträffa.

- Miljölovens krav har blivit mer detaljerade då det kommer till det ökända sulfatet, men också på andra punkter, säger Suomela.

I Talvivaara misslyckades gruvan med att uppfylla de krav som ställdes på sulfatnivåerna. Som värst var värdena 90 gånger större än tillåtet.

Fennoscandian Resources, som alltså är bolaget som alltså planerar en grafitgruva i Heinävesi, ägs i sin tur av brittiska Beowulf Mining. I april inledde Beowulf Mining och Åbo Akademi ett samarbete kring just grafit.

Källa: Svenska YLE

Annons