Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, feb, 16 2019
Senaste Nytt

Kontroversiell prospektering får grönt ljus

Karta: Scandivanadium
Karta: Scandivanadium
Publicerad av
Simon Matthis - 30 jul 2018

Brittiska Scandivanadium Ltd har beviljats undersökningstillstånd för två områden som benämns Virrestad nr 1 och Killeröd nr 1 i Tomelilla respektive Simrishamns kommuner.

Bergsstatens tillstånd har väckt starka protester i Skåne. Ett panelmöte, "Mineraljakten hotar vår miljö", samlade närmare 200 åhörare på Carl Pipers gods Christinehof i torsdags. Carl Piper är själv en motståndare till mineralprospekteringen.

- Gruvdrift hör inte hemma på Christinehof, sa Carl Piper på mötet enligt Skånska Dagbladet.

Motståndet mot undersökningstillståndet är kompakt. Tomelillas kommun, Länsstyrelsen i Skåne, fastighetsägare, LRF Skåne, LRF:s kommungrupp i Simrishamn och LRF:s lokalavdelning i Tommarpsbygden är samtliga emot planer på exploatering av mineraler på Österlen. 

Att bergmästaren Åsa Larsson inte deltog på mötet för att förklara beslutet har också väckt för förargelse.

– Vi bjöd ner bergmästaren Åsa Persson till Simrishamn men jag fick svaret att hon inte hade någon anledning att åka ner. Det bekymrar mig att en statlig tjänsteman tänker så, för det är den tjänstemannens förbaskade uppgift att ta sig hit för att se hur det ser ut på Österlen, säger Karl-Erik Olsson, kommunalråd i Simrishamn, till Skånska Dagbladet.

I Bergsstatens beslut redovisas de många invändningarna mot ansökan, de så kallade motstående intressena. Men Bergmästaren skriver: ”Någon bedömning i förhållande till motstående intressen ska inte göras vid en prövning av en ansökan om undersökningstillstånd”.

Annons