Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Tusentals gruvjobb vakanta i Australien

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 01 aug 2018

Tusentals tjänster i gruvsektorn i Australien är obesatta. Orsaken är att australier är ovilliga att flytta till de avlägsna delstaterna Western Australia och Queensland där jobben finns.

För att locka arbetare erbjuder nu vissa företag löner på över 150 000 australiska dollar.

Till sajten Mining-technology com säger Paul Everingham, chef för Western Australias handelskammare för mineraler och energi:

– Alla australiska företag vill anställa australier först, men om det inte finns tillräckligt med australier, om vi måste inrätta särskilda invandrings- eller arbetszoner skulle våra medlemmar definitivt genast välkomna möjligheten att få tillgång till kvalificerade arbetare.

Man vill dock i det längsta undvika att ta in arbetskraft utifrån. Den så kallade ”fly in-fly out”-modellen är notoriskt känd för att leda till stora psykiska besvär hos arbetarna, och det är något dagens gruvföretag som satt upp nollvisioner när det gäller arbetsskador inte vill associeras med.

Trots den skriande arbetskraftsbristen fortsätter gruvbolag Rio Tinto, BHP och Fortescue att utveckla nya projekt, vilka bara i Western Australia väntas skapa 5000 nya jobb.

Källa: Mining-technology.com