Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Enorma diamantreserver i jordens inre

Foto: Steve Jurvetson/Wikimedia Commons
Foto: Steve Jurvetson/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 10 aug 2018

En studie från Massachusetts Institute of Technology (MIT) avslöjar att det djupt i jordens inre finns enorma diamantreserver.

Med hjälp av ljudvågor har forskarna kunnat lista ut hur mineraliseringarna ser ut hundratals kilometer under jordytan, djupare än några provborrningar kan nå. Mätningarna tyder på att det i gamla bergarter kan finnas upptill en triljon (1 000 000 000 000 000 000) ton diamanter. Men någon diamantrusch lär de nya rönen inte utlösa, då fyndigheterna är oåtkomliga för utvinning.

– Det här visar att diamanter kanske inte är ett så exotiska mineral utan relativt vanligt på den geologiska skalan. Vi kan inte komma åt dem, men där är mycket mer diamanter än vi någonsin trott, säger MIT-forskaren Ulrich Faul.

Faul och hans kollegor vid MIT gjorde diamantupptäckten av en slump då de studerade märkliga anomalier i seismiska data. Ljudvågor tycks passera en viss typ av uråldrig bergart i jordens inre, kallad kratoner, snabbare än andra bergarter - något man tidigare inte haft någon förklaring till. Men genom att testa hur snabbt ljudvågor går genom olika bergarter fann forskarna att i berg som innehåller 1-2 procent diamanter når ljudvågorna samma hastighet som den som uppmätts i kratonerna.