Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

ABB levererar utrustning till Kittiläs guldgruva i Finland

Foto: ABB
Foto: ABB
Publicerad av
Simon Matthis - 07 sep 2018

Som en del av utvecklingen av sina brytningsprocesser har den största guldgruvan i Europa, som ligger i Kittilä, norra Finland, investerat i ABB:s produktions- och personspel. Investeringen kommer att bidra till att öka gruvans kapacitet och minska användningen av fossila bränslen, skriver ABB i ett pressmeddelande.

Leveransen är en del av investeringen på 183 miljoner dollar i Kittilägruvan av gruvbolaget Agnico Eagle Finland Oy som startade våren 2018. Ett gruvschakt, över en kilometer djupt, kommer att byggas i gruvan varifrån malm kommer att lyftas med gruvspel från ABB.

Schaktet gör det möjligt att utnyttja de djupare delarna av guldfyndigheten på ett ekonomiskt lönsamt sätt. Detta ska ersätta lastbils- och terrängfordonstransporter av malm och personal. Bearbetningskapaciteten för gruvans anrikningsverk ökar från dagens 1,6 miljoner ton till 2,0 miljoner ton per år, enligt ABB:

ABB:s leverans omfattar ett produktionsspel av friktionstyp med 2,5 megawatt motoreffekt samt ett 1,2 megawatt personspel med enkel trumma. ABB kommer även att leverera online-fjärrstödstjänster för övervakning i realtid, ABB Ability.