Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 26 2019
Senaste Nytt

SKF förlänger avtal med Luleå tekniska universitet

Publicerad av
Simon Matthis - 25 sep 2018

 SKF och Luleå tekniska universitet förlänger samarbetet inom området avancerad tillståndsövervakning. Det nya avtalet sträcker sig till år 2020.

– Vi är väldigt glada för den här satsningen. SKF är en viktig industripartner för oss och jag är övertygad om att samarbetet kommer att leda till forskning och innovation av hög kvalitet, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Samarbetet med SKF gäller universitetets forskare inom maskinelement, drift- och underhållsteknik samt EISLAB. Kombinationen av dessa områden gör samarbetet extra intressant för SKF.

– Vi vill kombinera kunskap i den fysiska världen med den digitala, och vi tror att Luleå tekniska universitet är rätt plats att göra det. Vi har arbetat tillsammans sedan länge, vilket skapar förtroende mellan parterna och underlättar utbytet. Samarbete med universitet är viktigt för SKF eftersom det ger tillgång till ny kunskap och exponerar SKF:s egna forskare för nytt tänkande, säger Laura Montagna, Director New Technologies & University Cooperations vid SKF.

Det avtal som nu skrivits under är en förlängning av avtalet som skrevs år 2012 och sträcker sig i första hand till 2020. Det finns också planer för ett fortsatt samarbete efter 2020.

– Syftet med samarbetet är att genomföra avancerad forskning inom området för diagnosteknik och prognosteknik för rullningslager, roterande utrustning och applikationer för prestanda och produktivitet. Det är dessutom viktiga områden för att uppfylla FN: s hållbarhetsmål, säger Pär Marklund, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.