Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 26 2019
Senaste Nytt

Svensk Byggplåt: ”Sluta glorifiera trä!”

Foto: Svensk Byggplåt
Foto: Svensk Byggplåt
Publicerad av
Simon Matthis - 05 okt 2018

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver branschföreningen att regeringens glorifiering av trä hotar det klimatsmarta byggandet. Att misskreditera andra byggmaterial är att dumförklara hela byggbranschen, framhåller Svensk Byggplåt.

”Nu räcker det! Ensidig glorifiering och ovilja att ta till sig forskning ska inte få stoppa vidareutvecklingen av miljövänliga byggmaterial”, dundrar branschföreningen.

Svensk Byggplåt pekar på att byggplåt har en mängd fördelar och helt unika egenskaper som gynnar ett hållbart samhällsbyggande och skriver:  ”Material ska väljas utifrån de förutsättningar och behov som gäller för varje enskilt byggprojekt och med miljön i fokus. Att de olika materialbranscherna driver sina frågor och lyfter sina material är givetvis på sin plats, men på regeringsnivå bör blicken vara klar, hög och framåtriktad.”

Svensk Byggplåt menar att ”okunnighetsbaserad smutskastning” har lett till att vissa byggmaterial, som koppar, zink och rostfritt stål i tak och fasader, på grund av missförstånd förbjudits i flera kommuner.