Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 25 2019
Senaste Nytt

Norsk Hydro drar sig ur isländsk aluminiumaffär

Sunndal aluminiumsmältverk. Foto: Norsk Hydro (Flickr)
Sunndal aluminiumsmältverk. Foto: Norsk Hydro (Flickr)
Publicerad av
Simon Matthis - 21 sep 2018

Norsk Hydro har dragit tillbaka sitt bud värt 345 miljoner dollar på Rio Tintos aluminiumfabrik på Island, detta till följd av ökad osäkerhet på marknaden och motstånd från europeiska konkurrensmyndigheter. Det rapporterar sajten Mining.

Norsk Hydro, som är en av världens största tillverkare av aluminium och aluminiumoxid, säger att klartecken från konkurrensmyndigheter tagit "längre än väntat" och har därför beslutat att skrinlägga affären.

Priset på aluminiumoxid, det viktigaste ämnet för att tillverka aluminium, har rusat 60 procent i år och nådde rekordnivån 650 dollar per ton i maj.

Enligt Mining är orsaken till prisuppgången flera. Brasilien tvingade tidigare i år stänga delar av Norsk Hydros anläggning, världens största, efter krav från brasilianska myndigheter. Till det kommer att världens största aluminiumproducent, ryska Rusal, är satt under amerikanska sanktioner. Dessutom har Kina i år infört strängare miljölagar vilket ytterligare minskat utbudet, liksom strejker vid tre australiska raffinaderier ägda av Alcoa.