Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Stål och byggplåt gör stilfull entré vid Nationalmuseums öppning

Publicerad av
Simon Matthis - 15 okt 2018

Efter fem års genomgående renovering var det häromdagen dags för Nationalmuseum i Stockholm att återinvigas. Utmed kajkanten välkomnades VIP-gästerna av en spektakulär och för kvällen specialkonstruerad entré. En gåva till Nationalmuseum från Stålbyggnadsinstitutet och Svensk Byggplåt.

Entrékonceptet består av en gedigen stålportal, 100 meter blomsterrabatter, en belyst utskuren logotyp och en fotovägg. Själva entrékonceptet har utförts i svenskt corténstål som fått en naturlig patina från olika tidsintervaller, för att sedan inramas med nordisk natur och ljus. Efter invigningen kommer allt stål att återvinnas.

-  Det känns fantastiskt att kunna bidra till en fulländad återinvigning av ett av våra viktigaste svenska museum. Att temat för invigningen är dåtid, nutid och framtid passar byggplåtbranschen extra bra. Byggplåten står för gedigen hantverkskunskap i kombination med nya innovationer och utvecklandet av framtidens hållbara byggmaterial, säger Svensk Byggplåts ordförande Johan Lindström.

-  Eftersom stålet spelar en viktig roll i själva museibyggnadens uppdaterade arkitektur, är det extra kul att stålet får ta plats och fronta själva invigningen via en stilfull entré. Det visar på materialets möjligheter, säger Björn Åstedt, vd för Stålbyggnadsinstitutet.

Entrékonceptet i stål är en gåva från Stålbyggnadsinstitutet och Svensk Byggplåt till Nationalmuseum.

Annons