Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Boliden miljardinvesterar i truckar

Foto: TZorn/Wikimedia Commons
Foto: TZorn/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 25 okt 2018

Boliden har kommit överens med företaget Komatsu om köp av 17 gruvtruckar till gruvorna i Kevitsa och 9 gruvtruckar till Aitik, en total investering på närmare 900 miljoner kronor. Investeringen sker mot bakgrund av pågående expansion, ökad andel transporter i egen regi samt ersättning av delar av befintlig truckflotta, skriver Boliden i ett pressmeddelande.

Kevitsa beräknas nå en produktionstakt på 9,5 Mton anrikat tonnage per år under 2020, från dagens nivå på 7,5 Mton. I Aitik beräknas pågående expansion från 39 till 45 Mton per år vara färdigställd 2020.

- Detta är ett viktigt steg i vidareutvecklingen av våra dagbrottsgruvor samtidigt som vi förbättrar vår miljöprestanda från en redan stark position. Detta inte minst eftersom vi nu skapar möjligheter för ökad elektrifiering och därtill hörande produktivitetsutveckling, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef Boliden.

De valda truckarna är Komatsu 830E-5 för Kevitsa och Komatsu 930E-5 för Aitik. Parallellt har överenskommelser slutits med lokala samarbetspartners till Komatsu. Samtliga truckar är förberedda för framtida elektrifiering. De första leveranserna av de nya truckarna sker i mitten av 2019.

Annons