Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Världens största gruvbolag stäms av aktieägarna

Koppargruva i DR Kongo. Foto: Wikimedia Commons
Koppargruva i DR Kongo. Foto: Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 25 sep 2018

Världens största gruvbolag, brittisk-schweiziska Glencore, är sedan länge misstänkt för korruption i Demokratiska Republiken Kongo (DR Kongo). Företaget utreds bland annat för samröre med den israeliska miljardären Dan Gertler, ökänd för ljusskygga affärer och uppsatt på USA:s sanktionslista.

Gertler har varit en av Glencores viktigaste affärspartner i DR Kongo och sedan sanktionerna mot honom infördes har transaktionerna mellan parterna skett i euro i stället för i dollar som är brukligt. Detta för att kringgå sanktionerna. Det handlar om utbetalning av obetalda royalties till företag ägda av Gertler, där man gjort upp i godo i stället för att avgöra affären i domstol. Även om den affären är avslutad har den lett till att Glencore fått USA:s justitiedepartements ögon på sig och de har utfärdat ett så kallat subpoena, ett domstolsbeslut varigenom någon tvingas lämna ut bevismaterial.

Nu har Glencores aktieägare tröttnat och stämt Glencore, då de menar att en direkt konsekvens av skumraskaffärerna är att företagets aktiekurs sjunkit 18 procent bara i år, vilket de blivit lidande av. Aktieägarna menar att Glencore vilselett dem och söker ersättning för kursraset. Experter menar att fallet kan få stora konsekvenser om aktieägarna vinner målet då enorma summor står på spel, och det skulle även kunna bilda prejudikat.

Källa: Mining.com