Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Terrafame miljardinvesterar i batterifabrik

Foto: Terrafame
Foto: Terrafame
Publicerad av
Simon Matthis - 26 okt 2018

Det finska gruvbolaget Terrafame Ltd ska bygga en batterikemikalieanläggning på sitt befintliga industriområde i Sotkamo i Finland. Målet är att fabriken ska stå klar i slutet av 2020 och kommersiell produktion ska inledas i början av 2021. Det skriver Terrafame i ett pressmeddelande.

Syftet med investeringen är att vidareförädla Terrafames nuvarande huvudprodukt nickel-koboltsulfid till nickelsulfat och koboltsulfat som används vid tillverkning av elbilars litiumjonbatterier. Den årliga produktionskapaciteten uppskattas till 170 000 ton nickelsulfat och 7400 ton koboltsulfat.

Årsproduktionen kommer uppskattningsvis räcka till att förse en miljon elbilsbatterier med nickelsulfat och 300 000 batterier med koboltsulfat.

Investeringskostnaderna för anläggningen är 240 miljoner euro. Parterna Terrafame, Galena Asset Management, Trafigura Group och Sampo delar på finansieringskostnaderna. Ett investeringsbeslut om det som togs 2017.

– Investeringen i batterikemikalieanläggningen kommer att göra Terrafame till en betydande producent av batterikemikalier, speciellt nickelsulfat, även globalt sett. Det här är en väldigt viktig investering för Terrafame och dess ägare, liksom för hela den finländska och europeiska elbilens värdekedja för elproduktion. Terrafams investering förbättrar också villkoren för att locka till sig fler operatörer till värdekedjan för batteritillverkning till Finland, säger Matti Hietanen, vd för Finlands Minerals Group som äger Terrafame, i pressmeddelandet.

Annons