Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Stängning av Kubal kan slå mot Gränges

Foto: Gränges
Foto: Gränges
Publicerad av
Simon Matthis - 26 okt 2018

Tvingas aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall att stänga kan det drabba flera industriföretag i värdekedjan, till exempel Gränges i Finspång, som får 20 procent av sin aluminiumgöt därifrån. Det skriver Norrköpings Tidningar.

Kubal ägs av ryska Rusal, som är uppsatt på USA:s sanktionslista. Sedan i våras är produkter från Rusalföretag stoppade på hela världsmarknaden.

Nedläggningshotet mot Kubal, som har omkring 500 anställda, är överhängande. Fabriken har nyligen fått en ny tidsfrist, fram till den 12 december, då amerikanska myndigheter har flyttat fram sanktionerna mot de ryska ägarna med en månad, enligt Sundsvalls Tidning.

För Gränges skulle en nedläggning av Kubal innebära att de får se sig om efter andra leverantörer, troligen på längre avstånd.

– Vi vill gärna fortsätta jobba med dem, det är en jättebra lösning för oss. Men skulle deras verksamhet upphöra finns det andra leverantörer i Europa. Men det blir förstås dyrare transporter och varje krona är viktig, säger Pernilla Grennfelt, informationsdirektör Gränges till Norrköpings Tidningar.

 

Annons