Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Därför faller priserna på industrimetaller

Foto: Javier Rubilar/Wikimedia Commmons
Foto: Javier Rubilar/Wikimedia Commmons
Publicerad av
Simon Matthis - 18 okt 2018

Metallhandlarna största årliga konferens LME Weeks har nyligen avslutats i London. LME Weeks samlar gruvbolag, investerare, metallhandlare med mera.

Trots stark global efterfrågan har priserna på flera industrimetaller sjunkit under året. Men gruvbolag och handlare räknar fortfarande med att Kinas enorma efterfrågan på industrimetaller ska få priserna att stiga igen och LME Weeks avslutades därför i en anda av optimism, skriver den franska ekonomitidningen Les Echos.

Metallmarknaderna speglar investerarnas stress. Kurserna har varit skakiga sedan början av året beroende på handelskonflikter, ökad geopolitisk osäkerhet, den ekonomiska avmattningen i Kina och tillväxtländerna samt minskat globalt utbud av likvida medel, enligt Les Echos.

– Investerarna har kraftigt minskat sin exponering jämfört med förra året, säger analytiker på banken Société Générale till tidningen. Effekten på vissa industrimetaller har varit dramatisk. Priserna på zink, bly och koppar har sjunkit med 27, 25 respektive 15 procent under året.

Men det finns nu all anledning att tro på stigande priser. I Kina är efterfrågan på koppar så stark att den chilenska kopparjätten Codelco redan sålt nästan hela sin årsproduktion för kommande år.

Till nyhetsbyrån Bloomberg säger Codelcos vd Juan Benevides:

– Handelskonflikten är verkligen ingen bra sak, men efterfrågan är stark, lagren låga och utbudet lyckas inte öka tillräckligt fort för att tillfredsställa förbrukningen.

Liknande ser utsikterna ut för nickel, kobolt och aluminium, dock inte för zink där kurserna spås sjunka.

Annons