Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Liberty köper Rumäniens största stålverk av Mittal

ArcelorMittals integrerade stålverk i Galati, det största i Rumänien. Foto: ArcelorMittal
ArcelorMittals integrerade stålverk i Galati, det största i Rumänien. Foto: ArcelorMittal
Publicerad av
Markku Björkman - 30 okt 2018

Den brittiska metallproducenten Liberty, en del av koncernen GFG Alliance, som ägs av den brittisk-indiska investeraren Sanjeev Gupta, planerar att köpa fyra av ArcelorMittal-koncernens europeiska stålverk, som står till salu och som ägs av den indiska miljardären Lakshmi Mittal.

Affären omfattar också Rumäniens största stålverk, ArcelorMittal i Galati. Parterna har dock ännu inte redovisat affärens finansiella villkor.

- Det handlar om en transaktion som skulle öka Libertys totala produktionskapacitet med drygt 15 miljoner ton per år. Följaktligen har vår koncern gjort ett bindande erbjudande om inköp av ArcelorMittals stora integrerade verk i Galati i Rumänien och Ostrava i Tjeckien tillsammans med Skopjes valsverk i Makedonien och i italienska Piombino, meddelade Liberty i ett pressmeddelande.

Affären är föremål för EU-kommissionens godkännande och andra lokala processer, inklusive inledning av informationssamtal med lokala och europeiska företagsråd.

Förvärvet fördubblar Libertys globala metalltillverkningskapacitet, som redan omfattar stål- och aluminiumfabriker i Storbritannien.  Dessa enheter levererar fordon, flyg och specialteknik. Dessutom besitter koncernen stålfabriker i Australien som levererar stål till bygg- och infrastruktursektorn. Gruppen tillverkar även stål i USA för fordonsindustrin och andra sektorer.

GFG Alliance har 14 000 anställda över hela världen och förvärvet kommer att mer än fördubbla antalet anställda genom tillförsel av ytterligare 12 500 personer.

Annons