Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Blockkedjeteknik ska säkra diamanthandeln

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 02 nov 2018

Världens största diamantgruvbolag, amerikanska De Beers, har tagit fram ett pilotprogram som bygger på blockkedjeteknik, alltså samma teknik som utgör basen för den elektroniska valutan bitcoin. Tanken är att man med spårningsplattformen Tracr ska kunna följa diamanternas väg hela vägen från gruvan till juveleraren. Syftet är att försvåra för förfalskare och handlare med konfliktmineraler att nästla sig in i försörjningskedjan.

Nu har världens största diamantproducent, ryska Alrosa, inlett ett samarbete med De Beers kring spårningsplattformen. Med Tracr vill Alrosa kunna ge ytterligare garantier för äktheten hos sina diamanter till kunder och andra aktörer.

– De gemensamma insatserna från världens två största diamantproducenter gör att fler av världens diamanter kan spåras på sin resa från gruva till detaljhandel, säger De Beers vd Bruce Cleaver i ett pressmeddelande.

– Spårbarhet är nyckeln till vidareutveckling av vår marknad. Det bidrar till att säkerställa konsumenternas förtroende och fylla informationsluckor så att människor kan njuta av produkten utan tveksamheter kring etiska problem eller oannonserade syntetiska ämnen [”undisclosed synthetics”] säger Alrosas vd Sergej Ivanov.

Blockkedjeplattformen utgörs av en gemensam databas med transaktioner på ett nätverk av internetuppkopplade datorer. Tracr ger varje diamant ett unikt id-nummer där data om ädelstenens egenskaper, till exempel vikt, färg och klarhet, finns lagrade.

Annons