Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 18 2019
Senaste Nytt

De tjänar på Trumps ståltullar

Arcelor Mittals huvudkontor i Luxemburg. Foto: Wikimedia Commons
Arcelor Mittals huvudkontor i Luxemburg. Foto: Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 06 nov 2018

I Pennsylvania, stålindustrins vagga i USA, gläds man åt president Donald Trumps ståltullar, men även luxemburgska Arcelor Mittal, världens största stålproducent, har tjänat på tullarna. Ståljätten redovisade nyligen en nettovinstökning på 42 procent för tredje kvartalet 2018 och förutspår att dess resultat kommer fortsätta förbättras ytterligare tack vare ökad efterfrågan.

Genom att ha tillverkning i USA, bland annat i Pennsylvania, har Arcelor Mittal dragit nytta av de 25-procentiga ståltullarna, som hjälpt till att blåsa upp stålpriset.

– Marknadsförhållandena under tredje kvartalet har varit goda. Vi fortsätter ha en stabil effektiv efterfrågan och bra utnyttjandegrad i alla segment inom stålindustrin, säger företaget vd direktören Lakshmi Mittal, citerad i ett uttalande enligt Reuters.

Ståltullarna har haft motstridiga men på det hela taget positiva effekter för Arcelor Mittal. En prisökning på 5 procent har kompenserat för en motsvarande minskning av ståltransporter inom Nordamerika, medan den amerikanska stålmarknaden har tappat fart.

Källa: Reuters, L’Usine Nouvelle