Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Seminarium om hållbar gruvbrytning i Skellefteå

Foto: LTU
Foto: LTU
Publicerad av
Simon Matthis - 23 nov 2018

Den 29 november arrangerar Luleå tekniska universitet ett seminarium på The Great Northern i Skellefteå kring hållbar gruvbrytning med forskarna Christina Wanhainen och Jenny Greberg.  

Forskarna menar att tillgång till metaller och mineral är en förutsättning för en global grön omställning med mer digitaliserade och klimatsmarta samhällen.

- Vi vill alla ha den senaste tekniken, och de flesta av oss är positiva till omställningen till grön energi, men många kan inte se kopplingen mellan sina egna behov och gruvdriften i samhället. Var och en av oss bör fundera på varför det är så, och på varifrån våra metaller och mineral kommer, säger Christina Wanhainen, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

Jenny Greberg, biträdande professor i gruv- och berganläggningsteknik, hävdar att utan metall och mineral klarar vi inte den gröna omställningen.

– Utan metall och mineral klarar vi inte den gröna omställningen. I Sverige har vi kommit långt i vår strävan mot en hållbar gruvproduktion och vi fokuserar på att tillgodose samhällets behov av metall och mineral på bästa sätt. Lyckas vi? säger Jenny Greberg.

Annons