Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 19 2019
Senaste Nytt

På diamantjakt utanför Namibias kust

Foto: De Beers
Foto: De Beers
Publicerad av
Simon Matthis - 26 nov 2018

Namibia i södra Afrika är känt för sina högkvalitativa diamanter. Här letar världens största diamantproducent, amerikanska De Beers, numera diamanter från gigantiska fartyg som med specialutrustning tar upp diamanterna från havsbotten. Företaget har hittills utvunnit fem miljoner karat diamant från relativt grunda vatten.

De Beers har den senaste tiden tecknat flera avtal med nordiska fartygstillverkare för att uppgradera sin flotta.

I november 2017 skrev företaget under ett avtal med norska Kleven Verft AS om vad som sägs vara det största skräddarsydda diamantutvinningsfartyget i världen, en investering på 142 miljoner dollar, och i augusti i år ingick man avtal med finska Wärtsilä om att uppgradera den befintliga flottan.

Mycket litet är känt om miljöeffekterna av havsbaserad gruvdrift, men enligt De Beers återhämtar sig havsmiljön av sig själv. I en artikel i The Wall Street Journal beskrivs hur fiskar och bläckfiskar ibland sugs upp av muddringsutrustningen slangar - men tycks överleva när de återvänder till havet.

Miljöorganisationer är trots det oroliga över bristen på kunskap kring de långsiktiga effekterna av havsbaserad gruvdrift.

– Oroa handlar om att vi kanske kommer orsaka irreparabla skador på denna miljö och dessa arter innan vi upptäcker dem, säger  Emily Jeffers, vid Center for Biological Diversity.

Annons