Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 26 2019
Senaste Nytt

Svensk mätteknik skördar framgångar i Japans stålindustri

Publicerad av
Simon Matthis - 30 nov 2018

Det Luleå-baserade mätteknikföretaget MBV Systems har fått flera kontrakt på ett kamerabaserat mätsystem av den japanska ståljätten JFE Steel som nu installeras i flera stålverk i Japan. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.  

Kamerasystemet används för att få bättre kontroll på storleksfördelningen hos den koks som används i masugnen. Det är känt att denna har betydelse för den slutliga stålkvaliteten. För att värmen i masugnen ska kunna spridas och fördelas jämnt i masugnen från värmekällan i ugnens botten får bädden med material inte bli för tät. Detta kan operatörerna styra om de vet storleksfördelningen hos partiklarna.

 Mätsystemet består av hårdvara i form av laser och kamera och är utformad för att klara extremt tuffa miljöer och kunna köras kontinuerligt med minimalt underhåll. Men enligt MBV Systems är den verkliga kärnan i mättekniken är den avancerade mjukvaran.

JFE Steel är nu intresserat av tillsammans med det svenska företaget utforska betydelsen av andra mätbara faktorer för att optimera stålprocessen.