Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 26 2019
Senaste Nytt

Professor riktar skarp kritik mot LKAB

Foto: sgtred/Wikimedia Commons
Foto: sgtred/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 28 nov 2018

Chockbeskedet att malmkroppen i Kiruna inte är lika omfattande som LKAB hade trott och att det inte blir någon ny huvudnivå, hade åtminstone delvis kunnat undvikas – om LKAB inte hade lagt ner sin prospekteringsverksamhet för 30 år sedan. Det var ett dumdristigt beslut, menar LTU-professorn Pär Weihed, som antar att det nu krävs investeringar på 400 miljoner kronor årligen samt en internationell expansion för att rädda det statliga gruvbolaget.

"Ett gruvföretag som slutar prospektera säger till marknaden att nu börjar slutbrytning av malmen", konstaterar professorn i en debattartikel i Dagens Industri och kallar detta för ett "historiskt felbeslut".

Smällen hade också dämpats om LKAB var börsintroducerat, menar han, eftersom det hade ställt högre krav på bolaget att redovisa malmreserverna i likhet med Boliden.

Pär Weihed tycker också att LKAB borde vara mer aktiva på den globala marknaden och anser att det är "anmärkningsvärt" att tidigare rekordvinster inte har återinvesterats i utökade malmreserver, genom uppköp internationellt.