Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Europas litiumreserver är underskattade

Publicerad av
Simon Matthis - 18 dec 2018

Litium är en efterfrågad metall i olika ”gröna” teknologier som energilagringslösningar, och jakten efter nya litiumfyndigheter pågår överallt i världen. Efterfrågan drivs framför allt av uppsvinget uppladdningsbara litiumjonbatterier.

Amerikanska Geologisk undersökning (USGS) och Roskill har kartlagt de största kända och potentiella fyndigheterna i världen. Merparten av dessa finns i Sydamerika, framför allt i Chile och Argentina. Europas andel av kakan uppskattas vara mycket blygsam – bara några procent. Portugal skulle sitta under 1 procent, Serbien 3 procent, Österrike och Finland tillsammans under 1 procent av de globala reserverna, enligt kartläggningen.

Men rapporten ifrågasätts av bland andra franska Minéralinfo, som pekar på att en stor litiumfyndighet i Centralmassivet i Frankrike inte ens är med i undersökningen, trots att dess historiska reserver uppskattas vara större än hela Portugals. Likaså har Serbiens litiumreserver också kraftigt underskattats – de ska enligt Minéralinfo vara dubbelt så stora.

En ny kartläggning av Europas litiumreserver har därför initierats av forskningsprojektet Labex Voltaire som identifierat 39 betydande projekt och fyndigheter, liksom 15 gruv- och prospekteringsföretag med inriktning mot litium.