Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Epiroc och Ericsson i samarbete kring trådlös teknik

Foto: Epiroc
Foto: Epiroc
Publicerad av
Simon Matthis - 19 dec 2018

Epiroc har tecknat ett samarbetsavtal med Ericsson för att gemensamt hjälpa gruvbolag att erhålla optimal trådlös anslutning i sin verksamhet genom LTE- och 5G-teknik.

Gruvbolag strävar alltmer mot att digitalisera och automatisera sin verksamhet för att öka produktiviteten, stärka operatörernas säkerhet och sänka kostnaderna. Detta inkluderar till exempel fjärrstyrning av maskiner från ett kontrollrum och insamling av maskiners produktionsdata för att optimera användningen av utrustningen. Detta skapar ett behov av pålitlig, högpresterande trådlös anslutning vid gruvorna. Epiroc och Ericsson har kommit överens om att arbeta tillsammans för att erbjuda gruvkunder de högpresterande mobila tekniklösningarna LTE (Long-Term Evolution) och 5G.

– Vi är glada att samarbeta med Ericsson så att våra gruvkunder kan få den mest tillförlitliga och högpresterande trådlösa anslutningen som är möjlig. Detta är ett viktigt steg i vårt pågående arbete för att säkerställa att gruvkunderna får alla fördelar, inklusive högre produktivitet och bättre säkerhet, som möjliggörs genom digitalisering och automatisering, säger Helena Hedblom, Epirocs Chef Gruv och Infrastruktur, i ett pressmeddelande.

– Mobilteknologi och införandet av 5G är avgörande för att realisera det fulla värdet av digitalisering och automatisering för smarta industrier, säger Åsa Tamsons, Senior Vice President, chef för affärsområdet Technologies & New Businesses, Ericsson.

– Detta kommer att öppna upp för nya affärsmodeller och ekosystem för gruvindustrin, telekomleverantörer på respektive marknader och Ericsson. Genom att kombinera vår expertis inom trådlös uppkoppling med Epirocs ledande teknik inom gruvutrustning kommer vi att säkerställa stabil och säker gruvdrift, vilket leder till ökad nyttjandegrad, förbättrad produktivitet och lägre kostnader, fortsätter hon.