Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Brittisk ståljätte på uppköpsrunda i Europa

Aluminium Dunkerque. Foto: GFG Alliance
Aluminium Dunkerque. Foto: GFG Alliance
Publicerad av
Simon Matthis - 19 dec 2018

Den brittiska ståljätten GFG Alliance och dess dotterbolag Liberty House bekräftade i måndags förvärvet av Aluminium Dunkerque i Frankrike, Europas största aluminiumsmältverk, från Rio Tinto. Förvärvet, som Liberty House lagt ut 500 miljoner dollar för, är bara ett i raden av företagets förvärv på stål- och aluminiummarknaderna i Europa den senaste tiden.

Successivt håller Liberty House på att komplettera en komplett europeisk värdekedja såväl uppströms som nedströms, skriver sajten L’Usine Nouvelle.

Uppströms har koncernen expanderat inom stålbranschen genom att ta över anläggningar som Arcelor Mittal motvilligt tvingats göra sig av med för att deras köp av italienska Ilva, som metallerochgruvor.se skrivit om tidigare, ska godkännas av de europeiska konkurrensmyndigheter. Efter att ha tagit över Arcelor Mittals stålverk i Tjeckien, Rumänien, Makedonien och Italien är Liberty House inställt på att lägga vantarna på de sista anläggningarna till salu, vilka ligger i Luxemburg och Belgien.

Nedströms har Liberty House förvärvat en av Aluminium Dunkerques stora kunder, bilhjulstillverkaren AR Industries, som döpts om till Liberty Wheels France.

– Förvärvet av fabriken som döpts om till Liberty Aluminium Dunkerque är en del av ett nedströms investeringsprogram som genomförs för att optimera värdet av den aluminium som för närvarande tillverkas där, bekräftar GFG Alliance.