Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Gruvindustrin inväntar spänt valresultat

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 07 jan 2019

Den globala gruvindustrin inväntar med spänning valresultaten i Kongo-Kinshasa – ett historiskt val som markerar slutet för president Joseph Kabilas 18-åriga styre. Valresultaten skulle ha offentliggjorts redan förra veckan, men har av olika anledningar fördröjts.

Kongo-Kinshasa har inte bara världens största koboltreserver. Landet sitter också på stora guld-, koppar-, diamant- och tennfyndigheter. ”En av världens viktigaste men svåraste gruvjurisdiktioner”, beskrivs landet som av nyhetsbyrån Bloomberg News.

Under 2018 införde Joseph Kabila en ny kontroversiell gruvlag, som syftar till öka skatter och avgifter på de utländska gruvbolagens intäkter. Gruvjättar som Glencore har protesterat högljutt mot reformen, men Kabilas regering har hittills slagit dövörat till.

 Även om gruvpolitik inte är en av de hetaste valfrågorna har två av Joseph Kabilas efterträdares oppositionskandidater, Martin Fayulu och Felix Tshisekedi, lovat att de åtminstone kommer att lyssna på gruvbolagens invändningar, enligt Bloomberg News.