Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Prognos: underutbud på kopparmarknaden

Foto: Didier Descouens/Wikimedia Commons
Foto: Didier Descouens/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 07 jan 2019

Den globala efterfrågan på raffinerad koppar spås öka stadigt de närmaste åren, drivet av ökad efterfrågan från kraftindustrin, uppsvinget för elbilar och en allmän positiv global tillväxt. Men utbudet håller inte jämn takt med den stigande efterfrågan. Det spår en färsk undersökning från Fitch Solutions.

Enligt undersökningen kommer efterfrågan öka från drygt 23,6 miljoner ton om året 2018 till 29,8 miljoner ton om året 2027, en tillväxttakt på 2,8 procent årligen.

Gruvbolag världen över söker nu efter nya kopparprojekt att investera i, men den globala kopparmarknaden kommer de närmaste åren präglas av ett underutbud. På lite längre sikt slår underutbudet dock över i ett överutbud, enligt prognosen.

Chile, världens andra största kopparproducent, kommer att kunna glädja sig åt höga kopparpriser de närmaste åren. Ett nytt land kommer också att segla upp som en viktig kopparproducent i framtiden, nämligen Indien. Detta tack vare statliga stöd för att öka produktionen och minska produktionskostnaderna.