Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

FN kräver svar av Frankrike kring omstridd guldgruva

Karta: Montagne d'or
Karta: Montagne d'or
Publicerad av
Simon Matthis - 16 jan 2019

Det redan mycket kontroversiella guldgruveprojektet Montagne d’or i Franska Guyana – en planerad guldgruva i form av ett dagbrott mitt i regnskogen – har tagit en ny oväntad vändning. FN:s kommission för avskaffande av rasdiskriminering har fått upp ögonen för projektet och kräver nu att Frankrike gör om hela samrådsprocessen och då tar hänsyn till ursprungsbefolkningens åsikter eller bordlägger det.

Enligt tidningen Le Monde tillämpar FN här principen om ”tidig varning” adresserad till den franska regeringen. Bara det är uppseendeväckande då den principen är tänkt att förhindra när en situation eskalerar till en konflikt. Den berörda kommittén handlägger bara 10-15 ärenden om året, varav det stora flertalet avser brott i Asien eller Sydamerika. Det är enligt Le Monde första gången som Frankrike som land är föremål för anklagelser om bristande respekt för ursprungsbefolkningens rättigheter.

Ursprungsbefolkningen motsätter sig kraftigt projektet, bland annat genom organisationen Or de Question, men anser alltså att deras åsikter hittills inte tagits på allvar.

Projektet drivs av ett kanadensisk-ryskt konsortium, Montagne d'Or, där ryska Nordgold är en av parterna, ett företag som i Afrika skaffat sig ett tvivelaktigt rykte som ett ”lågkostnads”-gruvbolag.