Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Försiktig optimism på uranmarknaden

Foto: Stephen Codrington/Wikimedia Commons
Foto: Stephen Codrington/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 22 jan 2019

Efter många år av sjunkande efterfrågan och priser finns i dag anledning för investerare att känna försiktig optimism på uranmarknaden. Uranpriset har gått upp kraftigt det senaste året, till 29 dollar per pund från drygt 20 dollar per pund i april 2018. Det är en ökning med en tredjedel.

Prisläget är dock inte i närheten av boomårens i mitten av 2000-talet, då uran handlades för som mest 135 dollar per pund. De gyllene åren för uran inföll 2005-2007. Sedan kom finanskrisen och därefter kärnkraftskatastrofen i Fukushima 2011 som blev rejäla kallduschar för uran. Vissa experter tror dock att boom-åren nu kan vara på väg tillbaka.

– Investerare som känner till uran vet att det är en av de få industrier där ett tjugomiljondollarsföretag kan tjäna miljarder på kort tid. Vi såg det 2007 och de förutsättningar som drev fram den bommen dyker nu upp igen, säger Craig Perry, vd för det kanadensiska uranprospekteringsföretaget IsoEnergy till Investing News Network.

Allmänhetens och politikers negativa syn på kärnkraft skapar fortsatt osäkerhet på uranmarknaden, enligt Investing News Network.