Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Idag startar Future Mine and Mineral 2019

Publicerad av
Simon Matthis - 28 jan 2019

För åttonde året anordnas med början idag konferensen Framtidens Gruv- och Mineralindustri på Grand Hôtel i Stockholm. Konferensen anordnas av Georange i samarbete med Nordic Publishing. Under två fullmatade dagar talar och diskuterar beslutsfattare och experter från gruvindustri och näringsliv, myndigheter och högskolor den framtida gruvindustrins möjligheter och utmaningar. Tidningen Mining&Metal, som också är mediapartner till årets konferens, är som vanligt på plats och rapporterar direkt från både seminarier och utställarnas montrar.

Ett genomgående tema för i år är nordisk gruvdrift och utvinning som tas upp ur alla möjliga aspekter, från lagstiftning, finansiering och teknisk utveckling till social och miljömässig påverkan. På plats för att diskutera det finns en rad utländska representanter, som Chris Cann, redaktör för Mining Journal World Risk Report, som ska prata om vilka förbättringar Sverige kan göra för att bli ett än mer attraktivt gruvland.

Andra fokusområden är batterimineraler och elektrifiering, där bland andra Mikael Staffas, vd för Boliden, och Peter Carlsson, vd för Northvolt, på måndagen talar om utmaningar och möjligheter när det kommer till tillgången på råmaterial respektive bygget av Europas största fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier. Den digitala omvandlingen av gruvindustrin diskuteras, av bland andra Jan Moström, vd för LKAB, och en särskild breakout session är ägnad det EU-finansierade forsknings- och utvecklingsprojektet SIMS med talare från Epiroc, Ericsson och Mobilaris.

Vid sidan om seminariedelen finns också en utställaryta där deltagarna kan mingla och nätverka. Bland de 23 utställarna finns företag som LKAB, Epiroc, WSP, Sotkamo Silver och Outotec. För den som vill blir det efter konferensens slut eftermingel och nätverkande på Kanadas ambassad mitt i City.