Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

SD vill tillåta prospektering efter förbjudna mineraler

Foto: WP:NFCC/Wikimedia Commons
Foto: WP:NFCC/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 29 jan 2019

I en debattartikel som publicerats i flera tidningar, bland annat Nerikes Allehanda, skriver Eric Palmqvist (SD) att prospektering efter i dag förbjudna mineraler ska tillåtas i de fall de utgör en markör för andra mineral som är de som eftersöks. Det är ”en ganska självklar avbyråkratisering av ett rent tekniskt förfarande”, enligt Eric Palmqvist.

Sverigedemokraterna tror på den svenska gruvindustrin, inte minst eftersom den genererar högkvalificerade arbetstillfällen och exportintäkter, framhåller Palmqvist som menar att den dessutom bidrar till att bromsa avfolkningen av landsbygden. På ”många håll är gruvan själva motorn för en hel bygd och en förutsättning för att unga skall kunna stanna kvar på orten, inte sällan med mycket goda förtjänstmöjligheter.”

Han skriver att mörka moln hopas över den svenska gruvnäringen. ”Den röd-gröna regeringens världsfrånvända energipolitik, uteblivna infrastruktursatsningar och gruvfientliga politik kommer av allt att döma att fortgå, nu med stöd av Centern och Liberalerna. Vi befarar att den nygamla regeringen kommer att ha en fortsatt avog inställning till gruvnäringen och att gruvföretag då väljer andra länder för sin verksamhet. Detta kan i slutändan resultera i förlorade arbetstillfällen och minskade skatteintäkter”, varnar Palmqvist.