Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Europeisk batteriallians laddar upp

Foto: Northvolt
Foto: Northvolt
Publicerad av
Simon Matthis - 05 feb 2019

EU-kommissionens initiativ European Battery Alliance (EBA), som syftar till att Europa ska bli världsledande inom batteriteknik, fyllde ett år nyligen. Northvolts planerade batterifabrik i Sverige är ett av en handfull projekt som redan är på banan.

Enligt kommissionen skulle batterimarknaden i Europa kunna omsätta 250 miljarder euro om året redan 2025, men då krävs att minst 20 gigafabriker (storskaliga batteriproduktionsanläggningar) är på fötter.

En europeisk färdplan har upprättats med industriaktörer från hela värdekedjan från produktion och användning av batterier till elbilar. En strategisk handlingsplan har också antagits för att Europa ska bli ledande inom hållbar och konkurrenskraftig batteriproduktion.

Förutom Northvolt planerar Siemens och batteritillverkaren Saft att etablera produktionsanläggningar för batterier.

Northvolt, BMW Group och Umicore har tillsammans bildat ett teknologikonsortium för att samarbeta kring utvecklingen av en omfattande och hållbar värdekedja för elbilsbatterier i Europa.

På materialsidan händer också mycket. Umicore räknar med att en katodfabrik  ska gå i produktion i Polen redan 2020. Kemijätten BASF planerar att öka sin produktionskapacitet av material till litiumjonbatterier, där de förutspår en kraftig efterfrågeökning. Företaget Solvay har slutligen planer på att starta en fabrik för utveckling av elektrolyter.