Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 25 2019
Senaste Nytt

Ovako inviger nytt forsknings- och besökscenter

Foto: Simon Matthis
Foto: Simon Matthis
Marcus Hedblom, vd för Ovako. Foto: Simon Matthis
Marcus Hedblom, vd för Ovako. Foto: Simon Matthis
VR-avdelning. Foto: Ovako
VR-avdelning. Foto: Ovako
Publicerad av
Simon Matthis - 13 feb 2019

Som första journalister har Metaller och gruvor och några andra branschmedia fått en förhandsvisning av Ovakos nya forsknings- och besökscenter, Ovako Science and Visitor Centre, i Hofors.

Vid invigningen igår medverkade bland andra Per Bill, landshövding i Gävleborgs län.

Syftet med centret är att tillsammans med kunder utveckla nya innovativa stållösningar.

– Men centret kommer också att vara en mötesplats för samarbete med universitet och nå ut till studenter för att visa dem vilken fascinerande värld metallurgin är, sade Marcus Hedblom, vd för Ovako.

– Vi har svårt att få in unga människor i branschen och det här är ett sätt att locka dem, tillade han.

Ovako Science and Visitor Centre vänder sig också till företagets anställda.

– Här kan vi träna och utbilda dem och få dem att känna stolthet i sitt arbete. Det finns annars en bild av stålindustrin som en gammaldagsbransch, poängterade Marcus Hedblom, som hoppas att det nya högteknologiska centret, som bland använder sig av VR-visningar, ska slå hål på den myten.

Det nya besökscentret kommer att ligga i direkt anslutning till Ovakos Forsknings- och utvecklingsenhet som planerar att flytta in i intilliggande lokaler under hösten 2019.

Ovako har omkring 1000 anställda i Hofors, där företaget tillverkar stål baserat på återvunnet skrot. Totalt har det svenska företaget, med huvudkontor i Stockholm, omkring 3000 anställda.

2018 köptes Ovako av den japanska stålkoncernen Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation, världens tredje största stålproducent.