Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 25 2019
Senaste Nytt

Tolv innovationer tävlar om 1,2 miljoner kronor

Publicerad av
Simon Matthis - 14 feb 2019

Har du en idé som kan stärka konkurrenskraften hos svensk och europeisk gruvindustri? Det är frågan SIP STRIM och EIT RawMaterials ställde när man bjöd in till sin årliga innovationsidétävling.

Under början av året har dryga 30 bidrag lämnats in till tävlingen och utifrån dessa har juryn haft den tuffa uppgiften att ta ut de mest lovande innovationerna. Nyligen fortsatte kampen ute på Luleå Science Park där de tolv kvarvarande finalisterna fick pitcha sina idéer inför en jury bestående av representanter från industri och finansiärer. Slutligen kommer två vinnare att utses, en av SIP STRIM och en av EIT RawMaterials, och var vinnare får 600 000 kr till förverkligandet av sin idé. Under dagen deltog ca 70 deltagare från industri, akademi och entreprenörer.

- Vi har fått in väldigt många intressanta idéer och har idag fått ta del av väldigt givande pitchar som spänner inom många områden från gruvbrytning till återvinning. Målet med idétävlingen är också att skapa en mötesplats för att få nya aktörer till innovations¬systemet och gruvsektorn, säger Matz Sandström, SIP STRIM och ordförande för juryn, i ett pressmeddelande.

- Den här tävlingen är oerhört viktig för oss. Den hjälper oss att hitta innovationer som normalt är utvecklade hos små företag eller start-ups, men som kan vara av stor nytta för de stora företagen. De här idéerna kan annars ha svårt att hitta vägen till den större marknaden. Den här typen av aktörer är en viktig del av innovationssystemet, säger Jenny Greberg, programdirektör för SIP STRIM.

Tävlingen arrangeras av SIP-STRIM, det nationella strategiska innovationsprogrammet för den gruv- och metallutvinnande industrin, samt EIT RawMaterials North, EUs stora forskningsprogram kring gruv- och mineralindustrin.