Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 25 2019
Senaste Nytt

Forskare utvecklar aluminiumlegering med nanodiamanter

Foto: Universitetet i Tomsk
Foto: Universitetet i Tomsk
Publicerad av
Simon Matthis - 25 feb 2019

Ett team av ryska och brittiska från universiteten i Tomsk respektive Brunel meddelar att de utvecklat en process för att tillföra mikroskopiska diamanter i smält aluminium, vilket ska ge en aluminiumlegering som är som skräddarsydd för sjöfartstillämpningar.

Enligt forskarna är processen den första i sitt slag och legeringen ska vara jämn, defektfri och av högsta kvalitet. Forskarna använde stötvågsteknik för att uppnå bästa resultat.

Nikolai Kakhidze, masterstudent vid fakulteten för fysik och teknik vid universitetet i Tomsk, säger: 

– Experimentet med att införa och sprida ut nanopartiklar i aluminiumlegering utfördes för att förstå hur man kan öka de mekaniska egenskaperna hos legeringen under teknisk bearbetning (duktilitet, svetsbarhet och andra egenskaper) och funktion (korrosionsbeständighet), samtidigt som man behåller kvalitet.

Även ett mycket litet tillskott av nanodiamanter, så litet som 1 procent, kan resultera i ”enorma förbättringar” av legeringens fysiska och mekaniska egenskaper.

Aluminiumlegeringen kan även ha tillämpningar inom flygindustrin, bilindustrin och andra industrier där höghållfasta metaller med låg densitet efterfrågas.

Källa: Aluminium Insider